Cafe {W}

Saturday, October 27, 2012

Kako napraviti lampu od staklenke

Obećanja se moraju ispunjavati tako da vam donosim tutorial kako napraviti jednostavnu (ali barem meni lijepu) lampu koja ima podnožje iz obične staklenke za zimnicu. Naravno, najjednostavnije  lampe su kad kupite već gotovo podnožje u hobby dućanima, ali takve mi nisu zanimljive. Za ovu je zaista potreban minimalan trud i malo drveta, uz naravno elektro materijal, sjenilo...ali krenimo redom.

Treba vam komad malo debljeg drveta kojeg odrežete na širinu otvora staklenke,







naravno staklenka, najbolja je ovakva velika s velikim otvorom iz dva razloga (da lakše unutra mijenjate dekoraciju i jer su potrebne dvije rupe u drvu za električni kabel)






grlo za žarulju s obručima koji nose sjenilo (dobije se u Merkuru) i ima navoje za cijev na donjoj strani



šuplja cijev s navojima  koja se spoji s grlom (naručeno po internetu u trgovini Tapiker)







potrebno je izbušiti dvije rupe u drvenom čepu, jednu na sredini i jednu sa strane za koju je najbolje da je izbušena ukoso da kabel ljepše izlazi vani...rupe se buše s ovim strojem i svedrom koji mora biti iste debljine kao cijev (nažalost sad se ne mogu sjetiti kako se zove ovaj stroj na hrvatskom:()











na kraju kad spojite i električni kabel to izgleda ovako






odnosno ovako s drugom rupom i spremno za upotrebu




To je to. Sad se možete igrati s raznom dekoracijom koju možete mijenjati kad vam stara dosadi, ili sezonski, božićno uskoro, mogućnosti su praktično neograničene, samo povučete vani ovaj gornji dio... Evo nekoliko mojih prijedloga :)













Naravno, i staklo se može probušiti, ali to nije tako jednostavno. To se radi s posebnim svederima i staklo se baš ne voli bušiti. To vam naprave staklari za otprilike 40 kn.  Za te informacije se zahvaljujem blogerici Good Ghost :) Uostalom, ovako je puno lakše mijenjati dekoraciju u staklenki.

Mislim da je to sve od mene za danas. Nadam se da će nekome ovaj tutorilal dobro doći. Ako koga još što zanima ili mu nije jasno, samo naprijed s pitanjima:)
Lijepi pozdrav vam šaljem!


Tuesday, October 23, 2012

Toile de jouy lampa

Pa da zaokružim svoj toile ciklus s jednom lijepom lampicom (to ste i mogli očekivati od mene:)). Ovaj motiv je stvarno zahvalan i mislim da  je baš dobro "sjeo" na sjenilo. Morala sam izaći iz svoje sigurne zone bijelih sjenila jer me je sestra iskritizirala da su mi sva sjenila dosadna! Iako se stvari nisu odvijale onako kako sam zamislila, na kraju sam ipak zadovoljna.  Htjela sam ovaj motiv preslikati s transferom na tkaninu, ali fotokopije nisu bile napravljene s laserkim printerom. Moja greška, morala sam u fotokopirnici pitati kakav fotokopirni stroj imaju. I tako sam se na kraju odlučila za decoupage toga istoga običnoga papira i ispalo je u redu. Morate jedino paziti da ne ostanu kakvi mjehurići zraka jer će se onda odljepiti. Noga je reciklirana od jednog starog držača za kuhinjski papir, postolje sam napravila sama, još elektromaterijal i to je to.
U jednom od idućih postova ću vam pokazati kako možete sami jednostavno napraviti lampu sa staklenim podnožjem (od staklenke).
Lijepi pozdrav do idućeg posta!







Friday, October 19, 2012

Kutija za začine

Mislim da sam već pisala kako kutija nikad dosta .:)) Meni su strašno privlačne, daju,u ovom slučaju u kuhinji, dašak  topline i pridonose domaćoj atmosferi (moje mišljenje)...To što imamo staru kuhinju sastavljenu od naslijeđenih komada za mene se je pretvorilo u prednost jer mogu eksperimentirati sa dodacima bez straha da bi nečega bilo previše ili da bi što pokvarila. Tako sam zamislila ovu kutiju za začine i kojekakva ljekovita ulja. Ostala sam kod osnovne bijele boje, malo diskretnog ukrasa s kitom za drvo i veliki natpis herbs (kod nas smo dvojezični tako da engleski dosta koristimo i kao dobar kompromis) dodan također sa šablonom. Natpisi na raznim komadima namještaja ili umjesto slika su mi najnovija zabava, tako da biti će toga još:))
Toliko za danas od mene, vikend će biti sučan, iskoristite ove lijepe dane! Pozdrav svima!








 

...ove sam godine prvi put probala namočiti fefefone i ružmarin u maslinovo ulje...jedva čekam rezultat...












Tuesday, October 16, 2012

Još jedan jesenski

Jesen je duga, barem se meni vuče (posebno studeni sa svojim kišama i maglom) tako da je pred vratima obavezna šarena i maštovita  jesenska dekoracija da mi pogled na nju kad odlazim ili dolazim kući uljepša dan. Zapravo, samo sam se htjela pohvaliti sa sakupljenim kestenom:-))
Sve vas lijepo pozdravljam i nadam se da isto tako uživate u jesenskim dobrinama!







Thursday, October 11, 2012

Malo nakita

I dok se život koliko toliko ne vrati u normalu da vam pokažem malo starijih radova. Nakit inače ne radim iako drvo, koje je moj omiljeni materijal, ima potencijala i za to. Vjerojatno ću i to probati kad mi dođe inspiracija. Ove privjeske sam napravila ovo ljeto, a inspiracija mi je bila moja sestra koja voli neobičan nakit pa sam se za nju posebno potrudila:)) Pošto su privjesci prilično mali morala sam pilati ručnom pilicom (sigurno se je sjećate sa satova tehnčkog).







Pa da malo detaljnije objasnim...Oblak je napravljen od mediapana, žirafa od šperploče (tu sam imala najviše posla, ali pošto je to sestri najdraža životinja...), privjesak sa slikom Fride Kahlo je isprintan na rižinom papiru i decoupagiran na mediapan i na kraju bočica (u njoj su prije bile nekakve kapljice za oči) kojoj sam napravila čep od plute, unutra se može svašta dodati...





I za kraj još dvije sličice koje mi je poslala sestra, njezini prijedlozi kako se žiraficu može još dodatno uljepšati, odnosno obući za predstojeće hladne dane:-))

Lijepi pozdrav svima!



Tuesday, October 9, 2012

Finally me - nagradica

Kao što kaže naslov posta- evo me napokon natrag! Ne znam kako kod vas, ali kod mene vrijeme leti! Ne mogu vjerovati da me nije bilo više d tri tjedna. Renoviramo stan (još uvijek radovi traju i dok ovo pišem sve oko mene je razbacano i moj osjećaj za estetiku strašno pati), odnosno radove izvodi moj muž, moja uloga je potrkalo za sve i glavna čistačica, tako da sam bila bez kompjutora sve ovo vrijeme, ponekad bi malo povirila što radite sa muževog laptopa i sad imam toliko toga za nadoknaditi...
Ali najprije neki stari dugovi, tj. preuzimanje nagrade koju sam dobila od naše drage Sonaj, svestrane blogerice koja me uvijek ponovo oduševljava svojom kreativnošću i produktivnošću i koja nikad ne spava! Još jednom  veliko hvala što si mislila i na mene:))











Pravila su sljedeća:

1. Preuzeti nagradu i postaviti ju na svoj blog.
2. Zahvaliti se onome tko vam je nagradu dodijelio.
3. Proslijediti nagradu na 5 drugih blogova koji imaju manje od 200 sljedbenika.


Sada, što se tiče proslijeđivanja nagrade, pošto ionako kasnim i vjerojatno vas je velika većina nagradu već dobila, ja je dodijeljujem svim svojim dragim blogo prijateljicama čija me kreativnost i smisao za lijepo oduševljavaju i koje svaki dan s veseljem čitam. Hvala i vama što me čitate:-))
A sad moram malo nadoknađivati, veliki pozdrav svima!