Cafe {W}

Monday, May 6, 2013

Hrvatska i Slovenija

Ponekad nas u životu stignu  tužni događaji koji nas prisile da se malo umirimo, stanemo i razmislimo o onome što je stvarno bitno ispod svega toga površinskoga sijaja kojim smo danas okruženi. I tako sam se ja našla po prvi puta sama na avanturi petsatne vožnje od doma u Sloveniji do doma u Dalmaciji. Ova sad već osmogodišnja rascjepljenost u mom srcu ima tu veliku prednost- imam dva doma! Ali to može znati samo onaj koji se je preselio u drugu državu...Zato i imam problema odlučiti se za državljanstvo...kad su mi obje države podjednako drage...Moždo po tom pitanju što riješi ulazak Hrvatske u EU iako sumnjam, politika ima tendenciju uvijek zakomplicirati stvari i posvađati ljude umjesto obratno...
Ali pustimo sad to, danas sam htjela pokazati vam fotografije dva grada, jednog u Hrvatskoj, drugog u Sloveniji. Jedan je moj rodni grad, drugog sam sasvim slučajno otkrila :) Iako moram reći i da sam Šibenik opet ponovno otkrila! Prikazao mi se je u svoj svojoj ljepoti prekrasnog travanjskog jutra...Pošto nam se nikad ne da gužvati sa turistima i tražiti parking u ljetnim mjesecima, nekako smo ga zaobilazili i to nepravedno!
Dosad sam nekako favorizirala Zadar za kojeg me vežu lijepe uspomene iz studentskih dana, ali Šibenik je grad sa ogromnim potencijalom i iskreno se nadam da će se probuditi, kako piše na reklamnim plakatima po gradu... Moje fotografije pokazuju samo djelić njegove ljepote...















Prekrasan srednjovjekovni vrt sv.Lovre...oaza u starom gradu...







Gradski park sad u svojoj punoj ljepoti sa nevjerojatnim pogledom na more...






Nakon Hrvatske sam se sa svojom ekipom (čitaj mama i sestra) preselila u Sloveniju i tu smo sasvim slučajno otkrile mali prelijepi srednjevjekovni gradić Radovljicu sa odlično sačuvanom gotičkom i renesansnom arhitekturom, čak i freskama na pročelju.













 

Malo mora, malo kontinenta i planina pa smo došli skoro do kraja... Sad ću se još malo prošetati vašim blogovima da nadoknadim izostanak...Svima prekrasan ostatak ovog kišnog dana uz sliku sa male proslave rođendana mog dragog...svaki dan nađite nešto za slavlje!


15 comments:

  1. Prekrasne su fotografije, zaista! Jako lijepi gradovi :)

    ReplyDelete
  2. svaki je lijep na svoj način :)
    istina, Šibenik ima što za pokazati; i ja svako malo otkrijem nešto novo...
    a što se državljanstva tiče - "gdje je srce, tu je dom", pritom mislim na onoga tko je tvoje srce zadobio <3

    ReplyDelete
  3. Ajme, krasne su ti fotke, oba su grada prekrasna, i ono što me oduševljava je njihova različitost! I sama volim haračiti gradovima kad nema turista, npr. prošle sam godine jedva registrirala ljepotu Omiša uslijed gomile tjelesina i galame...Ilina

    ReplyDelete
  4. Jagoda uživala sam u ovoj virtualnoj šetnji,oba grada imaju svoju ljepotu,svoju priču,a tebi vjerujem da je vezanost za oba na svoj način.
    Tvom dragom sve najljepše..veliki ti pozdrav!

    ReplyDelete
  5. Piękne zdjęcia. Bardzo ładne miasteczko. Dziękuję za miły spacer. Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  6. Pridružujem se čestitkama za rođendan i želim sve najbolje kako njemu, tako i tebi.

    Fotke su prelepe, a kad čovek dođe u neke godine, tek onda otkrije novo lice stare stvari, da tako kažem.
    Pisala sam jednom o tome, kako svi sanjamo velike gradove, velike stvari, a zapravo sve te stvari doživimo u malom gradu, u sopstvenom okruženju.
    Lepo je imati dva doma, pripadati svuda, ali ipak mesto gde smo rođeni ostaje nešto posebno. Kod nas se kaže da se zec vraća u svoju jazbinu, što potvrđuje da se svi vraćamo svojim korenima.

    ReplyDelete
  7. Divan je Šibenik, a i ovo slikovito mjestašce koje si nam pokazala. Tko zna, možda i ja naiđem jednom na njega!

    ReplyDelete
  8. Lepo je imati dva doma... dočarala si svoju privrženost njima..slikama... napisanim i nenapisanim rečima.
    Sve najbolje rođendanske želje!!

    ReplyDelete
  9. Strinjam se z Anno, kjer je srce, tam je dom. Ne poznam te razdvojenosti, ampak zdi se mi, da si zaradi tega bogatejša. Lepe fotografije, zanimiv blog :)

    ReplyDelete
  10. Strinjam se z Anno, dom je tam , kjer je srce. Ne poznam te razdvojenosti, ampak zdi se mi, da si zaradi tega bogatejša. Lepe fotografije, zanimiv blog :)

    ReplyDelete
  11. Šibenik je predivan...i mene je iznenadila ova ljepota, iako sam puno puta bila tamo.. Ljubim te puno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. O draga, moj gmail izgleda meni ne šalje sve komentare, a ovdje ih ne gledam uvijek... I ja tebe ljubim puno!

      Delete
  12. Nikada nisam bila u Šibeniku.On je predivan.Baš mi je želja da ga vidim.A Slovenija je lepa gde god da bacis kamen.A dom je uvek tamo gde ti je ljubav.Cestitke:))

    ReplyDelete

Hvala vam na posjeti i komentaru :-)) Potruditi ću se odgovoriti svima...pozdrav...